Studia Ekologia żywności skupiają się na przygotowaniu absolwentów do pracy w obszarze żywienia, zdrowia i ochrony środowiska. Program studiów obejmuje różnorodne zagadnienia związane z ekologią żywności, preparatami dietetycznymi, technologią żywności, skażeniem żywności, nutrigenomiką, jakością żywności oraz ziołami i przyprawami w kontekście dietetyki. Studenci zdobędą wiedzę na temat technologii preparatów dietetycznych, podstaw ekologii, zagrożeń związanych ze skażeniem żywności, roli genetyki w odżywianiu, metod statystycznych w żywieniu, produkcji ekologicznej żywności oraz zastosowania ziół, używek i przypraw w diecie. Ponadto, studenci będą uczestniczyć w seminarium poświęconym związkowi między żywnością, technologią, jakością a zdrowiem, oraz zdobędą wiedzę z zakresu enologii, czyli produkcji wina.
Celem studiów Ekologia żywności jest przygotowanie absolwentów do pracy w obszarze żywienia, zdrowia i ochrony środowiska. Studia mają na celu rozwinięcie wiedzy teoretycznej i praktycznych umiejętności związanych z ekologią żywności, technologią preparatów dietetycznych, skażeniem żywności, nutrigenomiką, jakością żywności oraz ziołami i przyprawami w kontekście dietetyki. Studenci zdobędą umiejętności analityczne, technologiczne i badawcze, które umożliwią im prowadzenie działań związanych z ekologicznym żywieniem, produkcją żywności, oceną jakości żywności oraz edukacją społeczeństwa na temat zdrowego żywienia i ochrony środowiska. Celem studiów jest również rozwinięcie umiejętności interpersonalnych, pracy w zespole oraz komunikacji z różnymi grupami interesariuszy w dziedzinie żywienia i ekologii.
Międzynarodowe konferencje
Działamy nie tylko w kraju!
Zajęcia praktyczne odbywają się profesjonalnych pracowniach Wyższej Szkoły Nauk o Zdrowiu.
Nasi nauczyciele to m.in. cenieni w środowisku edukacyjnym wykładowcy, z wieloletnim doświadczeniem w nowoczesnym i praktycznym nauczaniu. Co ważne, Akademickie Liceum Ogólnokształcące współdzieli sale wykładowe i pracownie z uczelnią, co gwarantuje najwyższy poziom wyposażenia klas, jaki osiągalny jest tylko w prestiżowych szkołach niepublicznych.
Dodatkowym atutem jest gwarancja przyjęcia na studia w Wyższej Szkole Nauk o Zdrowiu, lub do policealnych szkół SKK. Uczniowie naszego liceum otrzymają także przygotowanie do kontynuacji nauki m.in. na wydziałach nauk o zdrowiu.
Najnowocześniejsze pracownie
Nowoczesna edukacja
Zagadnienia programowe
Czego nauczę się na studiach?
Preparaty dietetyczne i ich technologia
Podstawy ekologii
Skażenie żywności
Nutrigenomika
Seminarium – żywność, technologia, jakość a zdrowie
Metody statystyczne w żywieniu
Ekologiczna żywność
Zioła w diecie, używki i przyprawy
Enologia (produkcja wina)
Adresaci studiów
Kto powinien rozważyć ten kierunek?
Studia Ekologia żywności są przeznaczone dla osób zainteresowanych dziedziną żywienia, zdrowia, ochrony środowiska i zrównoważonego rozwoju. Adresatami studiów mogą być przyszli pracownicy sektora żywnościowego, produkcji żywności ekologicznej, dietetycy, doradcy żywieniowi, specjaliści ds. jakości żywności, a także osoby zainteresowane szeroko pojętą ekologią i zrównoważonym stylem życia. Studia są odpowiednie dla osób z zainteresowaniem technologią żywności, żywieniem, jakością żywności, ochroną środowiska oraz ziołami i przyprawami w kontekście dietetyki. Ważne jest posiadanie umiejętności analitycznych, umiejętności pracy w zespole oraz zainteresowanie zdrowym stylem życia i ochroną środowiska.
Sylwetka absolwenta
Co zyskuje po studiach?
Absolwent studiów Ekologia żywności posiada wiedzę i umiejętności niezbędne do pracy w dziedzinie żywienia, zdrowia i ochrony środowiska. Absolwent potrafi analizować i oceniać jakość żywności, identyfikować zagrożenia związane ze skażeniem żywności oraz proponować rozwiązania w zakresie ekologicznej produkcji i spożycia żywności. Posiada umiejętności technologiczne związane z przygotowywaniem preparatów dietetycznych oraz produkcją wina. Absolwent potrafi również prowadzić badania naukowe związane z ekologią żywności oraz edukować społeczeństwo na temat zdrowego żywienia i ochrony środowiska. Absolwent posiada także umiejętności interpersonalne, umiejętność pracy w zespole oraz umiejętność komunikacji z różnymi grupami interesariuszy.
Warianty rat czesnego
Posiadamy możliwość płatności ratalnej
płatność semestralna: 1400 zł
koszt całkowity: 2800 zł
płatność semestralna: 1400 zł
koszt całkowity: 2800 zł
płatność semestralna: 1400 zł
koszt całkowity: 2800 zł
płatność semestralna: 1400 zł
koszt całkowity: 2800 zł
płatność semestralna: 1400 zł
koszt całkowity: 2800 zł
płatność semestralna: 1400 zł
koszt całkowity: 2800 zł
płatność semestralna: 1400 zł
koszt całkowity: 2800 zł
płatność semestralna: od 1400 zł
Opłaty, informacje i dokumenty
Co jeszcze warto wiedzieć przed zapisem?
Dowód tożsamości – do wglądu
Formularz zgłoszeniowy do pobrania w Biurze Rekrutacji
Oświadczenie RODO
Dyplom ukończenia studiów (I lub II stopnia)
Potwierdzenie wpłaty 700 zł (na poczet pierwszej raty)
Jeżeli jesteś zarejestrowany w Powiatowym Urzędzie Pracy i chciałbyś zwiększyć swoje szanse na rynku pracy, istnieje możliwość sfinansowania studiów podyplomowych przez Twój PUP.
Infolinia czynna do 18:00.
Zastrzegamy prawo do zmiany terminu organizacji, inauguracji kierunku i pierwszych zajęć.